Om- och tillbyggnad av sommarhus

Under uppväxten tillbringades sommaren i denna idyll. När det sedan blev dags att ta över stugan formades tanken om ett nytt boende.

En omfattande om- och tillbyggnad har fört den lilla stugan på en resa till ett modernt liv utan att förlora minnet eller känslan av dess ursprung.

I vinkel till den tidigare stugan har ett nytt modernt kök och en rymlig matplats förlagts. Inåt trädgården kan rummets fasad öppnas upp mot en terrass – en nyvunnen gemensamhetsyta omgärdad av platsbyggda odlingslådor i arbetsvänlig höjd och en generös trappa, som inbjuder att sitta i.

Över matplatsen är taket öppet upp i nock. Ljuset kommer både uppifrån och från fönsterpartiet som omfamnar gaveln, en snegling till tidigare generationers verandor. Här kan man sitta många kring matbordet, eller sällskapligt ”hänga” vid arbetsytan vid spisen. Köket är utrustat med en liten köksö som har en dold vattenho, som minner om livet på havet.

Ny struktur och planlösning skapar rymligare och öppnare allrum som även detta kan öppnas upp med vikparti mot trädgårdsgterrassen. Omdisponeringen av stugan och den nya tillbyggnaden har också gett ett nytt badrum och tvättrum samt ett sovloft med WC och duschmöjligheter.

Materialen är naturliga: trä och skiffer. Känslan är varm, ljus och välkomnande.

Nybyggnad år 2014
Arkitekt: Marika Thulin
Entreprenör: Rönneholm Bygg

Back to top